OSTEOPATHIE PRAKTIJK ADINDA HELSEN-LIGTHART WARMENHUIZEN

Medical Taping Concept


De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen.

De achtergrond gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.

Voortbouwend op deze gedachte, werden er diverse elastische tapesoorten ontwikkeld die de spieren in hun functie kon ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstel proces geactiveerd. Tijdens de ontwikkeling van deze methode bleek al snel dat het toepassingsgebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren.


Effecten en indicaties:

Het toepassingengebied van het Medical Taping Concept mag breed genoemd worden. Nabehandeling van blessures, reduceren van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem, maar ook haematomen), houdingscorrecties, behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog).


Ook neuro-reflectoire beïnvloeding, bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden, evenals profylactisch tapen. Het Medical Taping Concept is daarmee een revolutionaire behandelmethode die fundamenteel verschilt van conventionele behandelmethodieken.


1 Spierfunctie verbeteren door tonusregulatie

2 Belemmeringen in bloedcirculatie en lymfe afvoer opheffen

3 Pijndemping

4 Ondersteunen gewrichtsfunctie, door:

 - stimuleren van proprioceptie

 - correcties van de bewegingsrichting

 - vergroten van de stabiliteit

5 Neuro-reflectoire beïnvloeding


Indicaties voor Medical Taping

- hypotone spieren stimuleren

- hypertone spieren inhiberen

- spieren tegen overbelasting beschermen

- gewrichten beschermen

- pijn dempen

- ontstekingen reduceren

- lymfoedeem verminderen

- haematomen verminderen

- de range of motion beïnvloeden

- de propriosensoriek verbeteren

- de lichaamshouding corrigeren

- de fascia corrigeren


Belangrijk om te weten:

Medical Taping is niet alleen bedoeld voor sporters, maar zeker ook zeer goed als aanvulling van de behandeling te gebruiken bij allerlei soorten klachten (van rugklachten, gewrichtsklachten, hoofdpijn, menstruatieklachten tot buikklachten).

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen/baby’s kunnen zonder enig risico met Medical Tape getaped worden (denk hierbij onder andere aan buikklachten, darmkrampjes, voorkeurshouding en hoofdpijn).


In Gezondheidscentrum Haarlem-Noord hebben Adinda Helsen-Ligthart  en Renata Jansen-Warmerdam het certificaat Medical Taping Concept. Uw vragen willen zij graag beantwoorden.


De prijs van Medical Taping is afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid tape (deze prijs komt boven de prijs welke voor de behandeling betaald wordt). Per gebruikte meter kost de tape €4,95.

    


Nieuw: De CureTape Menstruatiepleister®

Ook is de CureTape geschikt voor het behandelen van menstruatieklachten.

Erg veel vrouwen hebben vlak voor of tijdens de menstruatie last van nare menstruatieklachten: buikpijn, hoofdpijn en soms misselijkheid en braken. Met de CureTape Menstruatiepleister verdwijnen deze klachten vaak op natuurlijke wijze. Dus zonder medicijnen te slikken! De Menstruatiepleister is vervaardigd van CureTape. Door de “pleisters” op de juiste wijze op te plakken worden zenuwbanen in het huidgebied beïnvloedt.

 Medical Taping Concept

Normaal gesproken dient CureTape altijd door een tapespecialist, volgens het Medical Taping Concept (MTC), te worden aangebracht. De tapetechniek om menstruatieklachten te verhelpen is echter zo eenvoudig dat vrouwen prima in staat blijken te zijn om dit zelf aan te brengen.

Daarom is er besloten een consumentenproduct voor deze doelgroep te ontwikkelen. Via diverse beurzen (Huishoudbeurs, Kruitvat Festijn en Libelle beurs) zijn de reacties van vrouwen gepeild en het blijkt dat vrouwen zeer enthousiast zijn over dit product.

Disclaimer en Privacyverklaring